Viralgranska  - extramaterial

Det kan vara spännande att låta eleverna resonera kring syftet bakom vissa budskap. Vi kan hitta aktuella exempel inom idrotten, politik, vetenskap och religion. Var beredd på svåra och utmanande frågor som verkligen kan locka några av våra elever och väcka helt nya tankar i gruppen. Du kan öva med några ganska ofarliga, men ändå utmanande klipp vars syfte kan vara nog så svårt att genomskåda.

Att viralgranska handlar i mångt och mycket om att ha med sig frågan, "är det här sant?"
Här hittar du några exempel på klipp som lämpar sig att visa i klassrummet och sen ha en dialog kring. Utgå gärna ifrån checklistan för viralgranskning.

Zack King

Zack King är en amerikansk YouTuber och filmskapare. Här kan ni hitta oändligt med häftiga klipp att diskutera kring.

Amizing waterslide jump

Visa filmen och samtala med eleverna om det kan vara sant.

Reklamfilm för Volvo lastbilar

Det här är en reklamfilm för Volvo. Samtala med eleverna om den kan vara sann och varför Volvo har valt att göra filmen på det här viset.

Ni kan säkert hitta fler reklamfilmer på det här temat.

Redovisning och utvärdering

Vi vill att eleverna gradvis ska tränas och uppmuntras i att gå från passiva konsumenter till medvetna och aktiva producenter. Genom att variera redovisningsformerna och uppmuntra eleverna att tänka kreativt kring hur de kan skapa presentationer, egna bilder, videoklipp, bloggar och låter vi de utforska nätets möjligheter i en säker och utvecklande miljö.