fotografera och publicera

Lektionsbeskrivning:

Prata med barnen om: När fotograferar man?  Vad gör man med bilderna? Kan man publicera dem på nänet, t ex på Instagram eller på Facebook osv? Får man ta bilder utan att fråga`Ska man tänka på att det kan vara bra att fråga mamma och pappa först? Om en kompis på rasten vill ta kort med sin mobil och lägga ut den på nätet så att andra ser hur ska man göra då? Finns det bilder som är bra/mindre bra?
Lyssna in vad barnen vet om detta och bygg samtalet efter deras förkunskaper.


Uppdrag
Fotograferar med Ipads eller kamera. Barnen väljer motiv. Det kan vara en bild där de har t ex målat en bild, gosedjur etc. Vi publicerar bilden på en en webbplats för elevernas skolarbete. Föräldrarnas samycke gäller för bilder där elever deltar.

Förskoleklass

Lektionsstege1. Vi pratar om att fotografera. Vad kan man fotografera med, mobilen, kameran? Får man ta vilka bilder som helst och lägga ur så att andra ser? Är det bra att fråga mamma och pappa först om en kopmpis vill ta kort med mobilen och lägga ut påt ex Instagram.

2.Välj ett motiv som vi fotograferar med Ipad eller kamera.

3. Vi väljer en lämplig webbsida  som passar att publicera elevernas bilder.

4.När allt är färdigt redovisar vi bilderna tillsammans via projektor.

5.. Utvärdering och återkoppling

appar och länktips

 
Fotofinnaren

Flickr

Det kommer hela tiden nya appar som passar för bildredigering. Sök på Skolappar, Pappas appar. En app vi har använt är Photogene för Ipad. Det finns även appar för att spela in när barnen ställer frågor.

Att arbeta vidare med

1. Låt barnen ta olika typer av bilder med kamera. Glada, vackra, roliga, kränkande, arga, ledsamma etc.

2. Redovisa bilderna och titta tillsammans i klassen på storbild.
Diskutera vad som är lämpligt/olämpligt att lägga ut på nätet.